Okresní kolo Svojsíkova závodu 2017

7. – 9. 4. 2017

Ve dnech 7.-9.4. 2017, kdy ve stejném termínu na Palackého náměstí probíhala Kostelecká pouť, se o několik kilometrů dál konalo okresní kolo Svojsíkova závodu, kterého se účastnilo přes 70 mladých skautů a skautek (kluci a holky  11 – 15 let) ze středisek Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Opočno, Rychnov nad Kněžnou a Vamberk. Svojsíkův závod prověřuje schopnost skautské družiny (skupina 4 – 8 dětí) spolupracovat, ale i obstát v praktickém životě, třeba poskytnout první pomoc,  najít informace na internetu, cestovat hromadnou dopravou apod. Letos se závody navíc zaměřili na detektivní tématiku, a tak účastníci přijížděli s touhou získat průkaz detektiva, dostat se do krajského kola tohoto závodu a zjistit, co se v okresním trezoru vlastně skrývá.
                Všech 13 závodních hlídek se během sobotního večera shromáždilo v budově základní školy Gutha – Jarkovského na Skále. Tam si procvičili své pozorovací schopnosti při hře bingo, které bylo upraveno z čísel na otázky. Účastníci se díky tomuto bodu poznali již na začátku celého třídenního závodu.

 Následovalo oficiální zahájení, při kterém účastníci poskládali pomocí svíček kolem ohně obrovský skautský symbol – lilii.
                Na hlavní část si ale skauti a skautky počkali až do sobotního rána. V dobu, ve kterou se všichni fotili v oknech školy, se stala nečekaná věc. Hlavní velitel závodu Jiří Granát (Námořník) byl přímo před zraky všech unesen neznámo kým, neznámo kam. Závodní družiny tedy museli během závodu hledat i indicie k nalezení Námořníka. Všem hlídkám se při pobytu v kostelecké přírodě dařilo a tudíž byl ještě ten den velitel závodu nalezen. V neděli se díky zakončovací hře, která probíhala v lese nad skautskou základnou, podařilo nalézt i členy gangu spolu s ukradeným trezorem a díky tomu úspěšně zakončit okresní kolo Svojsíkova závodu. V trezoru totiž byly ukryty ručně vystříhané diplomy, nášivky a další ceny pro účastníky.

Co skauti a skautky plnili během závodu?

                Závod měl částí. Prvním byla část „Před závodem“. Úkolem každé družiny bylo připravit si program pro své vrstevníky, který se dá hrát venku i vevnitř minimálně ve čtyřech lidech. Ten pak skupina prezentovala v neděli, kdy si mohli v rámci „tržiště“ všichni programy ostatních vyzkoušet.
                Hlavní částí byl samotný závod. Ten se skládal z devíti prakticky zaměřených disciplín rozmístěných po Kostelci nad Orlicí, které hlídka měla v sobotním čase od 10 do 17 hodin projít. V disciplínách měli například poznávat nebezpečné organizmy; odhadnout čas, který potřebují na vykonání úkonu; ošetřit raněné; vyhledat si informace v knihovně; všimnout si několika indícií a poradit si s dalšími problémy. Letošní novinkou byla pro závodníky disciplína doprava a realisticky pojaté stanoviště krizové situace. V dopravě se družiny musely bez pomoci doprovodů dopravit do Častolovic a zpět. V krizových situacích se naopak disciplína „dopravila“ k nim, a to v podobě podivného muže, který si chtěl zavolat a ptal se účastníků na citlivé informace. Každá hlídka se vždy dozvěděla, jestli se zachovala správně a případně i poučení do budoucna.

Jak závody dopadly?

                Zaslouženě obsadili postupová, tj. první i druhá, místa skauti a skautky z Dobrušky (Chlapci: 1. Bobři – Dobruška, 2. Havrani – Dobruška, 3. Jednorožci – Vamberk; Dívky: 1. Slunečnice – Dobruška, 2. Slunečničky – Dobruška, 3. Žabky II – Rychnov nad Kněžnou). Postupujícím patří velká gratulace a přejeme mnoho úspěchů v dalších kolech Svojsíkova závodu!
                Ovšem tyto závody nejsou pouze o výsledcích, a proto většina účastníků odjížděla ze závodů plná nadšení, nových vzpomínek a v neposlední řadě zkušeností. Mnoho účastníků si navíc určitě udělalo nové známosti s ostatními skauty a skautkami z jiných středisek, což rozhodně není k zahození. Všem zúčastněným blahopřejeme k výborným výsledkům.